casele de marcat timpurii - model 1Casele de Marcat - Scurt Istoric

 

Abacul. Inventarea casei de marcat. Mecanismele timpurii. Aparitia casei marcat electrice. Casele de marcat electronice de astazi.

Una dintre primele inventii de urmarire a tranzactiilor comerciale a fost abacul, un instrument care ajuta la efectuarea de calcule aritmetice. Inventat cu peste 4500 de ani in urma, in Orientul Mijlociu, a fost dezvoltat ulterior de egipteni si chinezi pana a ajuns la forma sa actuala. Cuvantul "abac" vine din greaca - "abax", care înseamna "tabla de numarat". Casele de marcat de astazi transpun de fapt, intr-un mod mecanic, multe dintre functiile abacului.

Casa de marcat a fost inventata in 1879 de catre James Ritty, un patron de bar din Dayton, Ohio.

Avand nevoie de o metoda prin care sa controleze casierii si vanzarile, a patentat un dispozitiv inspirandu-se ca si princpiu de functionare de la un mecanism care aduna numarul de revolutii ale unei elice de vapor. Aceasta inventie a denumit-o ulterior "Casierul Incoruptibil".

Dispozitivul cu carcasa din lemn utiliza clapete de metal marcate cu numere care indicau o valoare de vanzare, avand atasat si un clopotel ce avertiza casele de marcat timpurii - model 2fiecare operatiune. Avea, de asemenea, un sumator care totaliza valorile de numerar marcate pe parcursul unei zile. In 1884 Ritty a vandut inventia lui Iacov H. Eckert pentru 6.500 de dolari. Ulterior a fost achizitionata de John H. Patterson care a lansat-o în productie pe scara larga sub egida companiei sale nou formate National Cash Register, binecunoscuta NCR.

Patterson, excentric şi agresiv, a făcut din NCR o afacere de succes.

Intre 1888 şi 1895 optzeci si patru de societati au vandut case de marcat. Insa doar trei dintre ele (St Louis, Ideal si Michigan) au supravietuit pentru o perioada mai lunga de timp. Pentru a-si pastra pozitia dominanta pe piata, Patterson înfiinteaza un departament de inventii pentru a crea case de marcat mai performante. Concomitent, demareaza un program agresiv de formare pentru agentii de vanzari si intenteaza procese impotriva oricarei companii care fabrica case de marcat cu un sistem asemanator celui patentat.

 casele de marcat timpurii - model 3In perioada 1888 – 1915 casele de marcat erau personalizate cu un aspect artistic sau fantezist, cu carcase confectionate din metal, fiind raspandite in aproape fiecare unitate de vanzare cu amanuntul de pe teritoriul Statelor Unite. Finisajele includ alama lustruita, nichel placat, cupru antichizat, chiar si placare cu argint si aur. Alama a dominat productia NCR care a ajuns sa reprezinte 95% din totalul pietei caselor de marcat, NCR detinand cea mai mare turnatorie de alama din lume in aceasta perioada.

Mecanismele timpurii

"Sumatorul detaliat", acum deja depasit, este cel mai vechi tip de mecanism cu exceptia versiunii originale de hartie-rola-masina. Este un modul non-imprimare cu contoare(roti dintate) legate in mod individual de fiecare tasta. Astfel, sumele înregistrate de fiecare tasta sunt totalizate pe contoare separate. De exemplu: trei apasari pe tasta de 5 centi ar fi contorizat un total de 15 centi.

Fiecare contor reprezenta o singura rotita impartita in aproximativ treizeci de divizii. Atunci cand se realiza o revolutie completa a unui contor, casele de marcat timpurii - model 4totalul era transferat in mod automat la un contor secundar. Deoarece in acest mod se realiza transferul de la o rotita la cealalta, contorul celei dintai se reseta automat la zero. Pentru a afla totalul zilei, era necesar sa se adune rotatiile fiecarui contor. Casele de marcat aveau afisata o eticheta "NS", care este abreviat pentru "No Sale" (fara vanzare). De cate ori se deschidea sertarul de bani, se imprima o confirmare pe bon mentionand "fara vanzare", care se inregistra si in registrul jurnal, atentionand ca sertarul a fost deschis. Alte case de marcat necesitau o parola numerica pentru a deschide sertarul de bani in afara vanzarii.

casele de marcat timpurii - model 5In 1906 a aparut prima casa de marcat electrica, proiectata de catre Edward A. Deeds, numit apoi Vice-Presedinte al NCR.

Deeds l-a angajat ulterior pe Charles F. Kettering (fiind platit cu 50 $ pe saptamana) care a proiectat primul model de serie actionat de un motor electric.
Proprietarii de magazine au salutat aparitia acestor masini, nu doar pentru faptul ca tineau mai bine evidenta vanzarilor de zi cu zi, ci si pentru ca beneficiau de un mai bun control al inventarului. Intre 1884, cand a devenit populara, si 1916 (primul razboi mondial), s-au vandut mai mult de 1,5 milioane de bucati.

Primul Razboi Mondial a marcat sfarsitul erei vechi a caselor de marcat cand acestea deja nu mai reprezentau o atractie, producatorii fiind interesati de reducerea costului de fabricatie, iar comerciantii urmarind in special utilitatea si functionalitatea acesteia. Dupa 1916, alama si bronzul au fost alocate pentru efortul de razboi.casele de marcat timpurii - model 6
Astazi, functiile de marcat mecanice sunt efectuate de catre versiuni electronice, sau de calculator bazate pe POS (Point of Sale). Aceste sisteme monitorizeaza activitatea intr-un magazin intreg, vanzarile de inregistrare, analiza de afaceri, de inventar si de control.

 

AconiTech - Case de Marcat, Echipamente si Software de Vanzare si Gestiune in Pitesti - Arges - si in toate judetele tarii.

Pentru detalii suplimentare si oferta completa va rugam sa ne contactati.